nfnang

Friday, July 9, 2010




Giovanni Christiaan van Bronckhorst (Rotterdam, 5 februari 1975) is een Nederlandse voetballer die momenteel uitkomt voor Feyenoord. Hij won diverse prijzen zoals de Champions League, Supercopa, FA Cup en diverse landskampioenschappen. Van Bronckhorst speelde eerder bij RKC Waalwijk, Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona. Nadat recordinternational Edwin van der Sar stopte bij Oranje werd Giovanni de aanvoerder van het Nederlands voetbalelftal. Van Bronckhorst staat vooral linksback of in een verdedigende rol centraal of links op het middenveld.


Van Bronckhorst begon zijn prof-carrière bij Feyenoord, waar hij echter direct werd uitgeleend aan RKC Waalwijk. Na zijn terugkeer naar Feyenoord, speelde hij hier enkele seizoenen, waarna hij in het seizoen 1998/99 het avontuur in het buitenland opzocht.
Hij vertrok naar Rangers FC, waar hij erg succesvol was. Dankzij zijn succes kon hij overstappen naar Arsenal FC, waar toen onder meer Dennis Bergkamp uitkwam. Daar brak hij echter nooit echt door en hij vertrok in het seizoen 2003/04 naar FC Barcelona onder coach Frank Rijkaard, waar hij nog een aantal Nederlandse spelers tegenkwam. In het seizoen 2004/05 kwam hij nog als enige Nederlander voor Barça uit, tot Mark van Bommel hem gezelschap kwam houden. In Barcelona was hij een van de vaste verdedigers in het kampioenenteam van Frank Rijkaard. Hij won met Barcelona tweemaal de Spaanse titel en eenmaal de Champions League. Hij werd in Barcelona zeer gewaardeerd, omdat hij zijn aanvallende intenties steeds zeer goed wist te combineren met zeer degelijk verdedigend werk.
In de zomer van 2007 kwam hij terug naar zijn jeugdliefde Feyenoord. Zijn terugkeer werd bejubeld door de supporters. Van Bronckhorst onderbrak zelfs zijn vakantie om bij de eerste training aanwezig te kunnen zijn. Ook gaf hij aan geen winstpremies te willen ontvangen. Van Bronckhorst werd door trainer Van Marwijk tot aanvoerder gekozen, de rol die hij overnam van Theo Lucius. In 1997 noemde Van Bronckhorst in het sportprogramma Veronica's Voetbal Simon Tahamata, die van 1984 tot 1987 bij Feyenoord speelde en eveneens van Molukse afkomst was, als zijn grote voorbeeld.
Van Bronckhorst maakte op 12 mei 2010 bekend na het WK 2010 te stoppen met profvoetbal. Hij zal na de zomer van 2010 bondscoach Cor Pot assisteren bij Jong Oranje.
Van Bronckhorst bereikte met het Nederlands elftal de finale van het WK 2010 door 1-0 te scoren in de 3-2 overwinning op Uruguay.

No comments:

Post a Comment